Dé specialist voor alle vechtsportartikelen

Alles uit eigen voorraad leverbaar

375 beoordelingen

Kruisbescherming

Kruisbescherming of ook wel tok genoemd, is één van de voornaamste onderdelen van je uitrusting en behoort dus ook steeds tot een basis pakket als je op zoek gaat naar (kick)boksmaterialen. De kruisbeschermers zijn meestal gemaakt uit een harde plastic, eventueel zelfs nog met een aluminium cover er overheen, maar ook metalen toks worden heel vaak gebruikt bij full contact vechtsporten.

Meestal bestaan de kruisbeschermers uit een afzonderlijke cup, die dan in een elastisch broekje gestoken worden. Zoals in vele gevallen, is het ook hier vaak zo ... hoe beter de kwaliteit wordt, des te beter de pasvorm zal zijn. Shock Doctor kruisbescherming bijvoorbeeld staat wereldwijd bekend als zijnde de beste bescherming voor je edele delen en daarom is dit topmerk dan ook razend  populair.

Hoe harder de cup, hoe beter de bescherming. Daarom is het zo dat bijvoorbeeld bij disciplines als Wing TsunKrav MagaWing Revolution, of eender welke andere vorm van reality self defence een metalen kruisbescherming zeker geen overbodige luxe is. Kruisbescherming voor bijvoorbeeld karatekickboksenthaiboksenjiu jitsu, ... is eerder ter preventie als er eens een trap foutief terecht komt. Waar bij de reality self defence disciplines echt naar het kruis getrapt wordt. Beter voorkomen dan genezen dus.

Wat de pasvorm betreft is er één voornaam punt waar je rekening mee moet houden en dat is dat als je een optimale pasvorm wil, je zeker voor een kruisbescherming moet gaan met een rubberen band om de tok heen. Dit gaat als veel minder storend ervaren worden tijdens het trainen. De meeste kruisbeschermingen van Shock Doctor of Venum bijvoorbeeld, zijn van deze rubberen vand voorzien. Twijfel je? Neem dan zeker contact met ons op.

Welke maat moet je nemen voor je kruisbescherming? Wel, aangezien iedere kruisbescherming vaak anders aanpast qua model en ook zijn eigen specifieke kenmerken heeft is het moeilijk om hier een rechte lijn in te trekken. Wel kunnen we jullie wat gemiddeltes opsommen om je al een eind op weg te helpen :

< 45kg : Extra Small
45kg - 60kg : Small
60kg - 70kg : Medium
70kg - 85kg : Large
> 85kg : Extra Large

We hebben uiteraard hier ook de beste merken in huis zoals : Topfighter Kruisbescherming, Venum Kruisbescherming, Shock Doctor Kruisbescherming, Arawaza Kruisbescherming, Vantage Kruisbescherming, Phantom Kruisbescherming, Fairtex Kruisbescherming, ...

Naast kruisbescherming voor mannen en kinderen, hebben we uiteraard ook kruisbescherming voor vrouwen.