Dé specialist voor alle vechtsportartikelen

Alles uit eigen voorraad leverbaar

375 beoordelingen

Hoe kies ik de juiste maat van bokshandschoenen?

12 december 2018 | Advies

Ik krijg in onze showroom en via e-mail heel veel vragen van klanten over hoe ze de juiste maat kiezen van bokshandschoenen. Vandaar dat ik het wel eens nuttig vond om daar een keer over te gaan schrijven! Er bestaat namelijk geen unieke regel over welke maat je moet nemen. Veel hangt af van factoren als: waarvoor gebruik je de handschoenen, wat is je eigen wens bij het kiezen van een handschoen en voor welk merk/model ga je.

Bokshandschoenen worden traditioneel niet uitgedrukt in small, medium, large, ... zoals we vaak wel gewoon zijn bij het kiezen van sportartikelen. Bij bokshandschoenen spreken we namelijk over OZ (ounce) waarbij 1 ounce overeenstemt met 28 gram. Wil dat dan zeggen dat een 16oz handschoen precies 448gram (16 x 28) zal wegen? Nee! Dit kan soms variëren van merk tot merk, dus 16oz is eerder om een indicatie te geven van de hoeveelheid padding die gebruikt wordt in een bokshandschoen.

 

Hoe kies ik dan de juiste maat?

Als we gaan kijken naar welke maat het beste bij jou past moeten we ons eerst de vraag gaan stellen waarvoor je de handschoenen gaat gebruiken én ... hoeveel je weegt. Inderdaad, de handschoenen worden vooral gekozen op basis van je eigen gewicht en heeft niet rechtstreeks te maken of je grote of kleine handen hebt.

Gemiddelde waardes zijn als volgt aan te nemen :

10oz : < 60kg 12oz : 60kg - 70kg 14oz : 70kg - 80kg 16oz : > 80kg

Weeg je bijvoorbeeld 85kg en je gaat sparren met je bokshandschoenen, wil je er vooral voor zorgen dat je je sparringpartners niet gaat kwetsen. Daarvoor kiezen we dus een handschoen met meer padding (meer gewicht).

Wil dat dan zeggen dat iedereen die 65kg weegt naar een 12oz bokshandschoen moet gaan? Nee! Ben je iemand die al wel wat techniek heeft opgebouwd en train je graag stevig door, dan kun je zelfs als middelgewicht ook gaan trainen met een 16oz.

Een bijkomend voordeel voor als je bijvoorbeeld wedstrijden gaat doen in het kickboxen, is dat als je gewoon bent om tijdens het trainen te gaan sparren met 16oz en je gaat dan tijdens je partij 10oz handschoenen aankrijgen, dat dit voor jou veel minder zwaar gaat aanvoelen.

 

Ik ga helemaal niet sparren, wat dan?

Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je de bokshandschoenen enkel gaat gebruiken voor bokszaktraining of padstrainingen. Gelden dan dezelfde regels? In principe wel, alleen ga je dan de maat kiezen om jezelf te beschermen van de constante impact die je handen te verduren krijgen tijdens het slaan op de bokszak of pads.

Wat wel vaak gedaan wordt merk ik, is dat voor bokszaktrainingen of padstrainingen net naar een lichter gewicht gegaan wordt om het niet nóg zwaarder te maken. Dat kan natuurlijk, maar ga vooral op zoek naar een goede balans tussen bescherming en comfort.

 

Zakhandschoenen?

Vroeger hadden wij ook nog een uitgebreid gamma aan zakhandschoenen. Dit verkopen we niet meer omdat ik daar het nut niet meteen van zien. Deze handschoenen waren vaak maar 6oz of 8oz, zaten meestal veel te ruim en hadden geen padding op de duim. Op drie vlakken minder bescherming voor je handen, polsen en vingers. Niet doen dus!!!

Ik wil wel een zwaardere handschoen maar heb maar kleine handen?

Een grote misvatting is dat zwaardere handschoenen alleen maar kunnen voor mensen met grote handen. Jaren geleden was dit misschien wel vaker het geval maar ook bokshandschoenen zijn tegenwoordig mee geëvolueerd en hebben zich aangepast aan de wensen van de klant.

Afhankelijk van voor welk merk je gaat, en dan nog eens welk model van handschoen je er uitkiest kan één bepaalde maat telkens anders aanvoelen. Sommige modellen hebben een ruimere pasvorm en anderen weer een veel strakkere pasvorm. Het ene model heeft een velcro sluiting en de andere een elastiek met velcrosluiting. En nog andere modellen hebben tegenwoordig zelfs een dubbele velcrosluiting om instabiliteit van de pols te voorkomen.

Al deze factoren zorgen er voor of een bokshandschoen al dan niet geschikt is voor jou.

 

Bandages?

Er zijn dan uiteraard ook nog de bandages die mee kunnen spelen bij het kiezen van je bokshandschoenen. Hoewel je daar toch niet té veel van moet laten afhangen! Het spreekt voor zich dat je bij handschoenen die al héél strak zitten, niet nog eens moet gaan werken met binnenhandschoenen met gel-padding (tenzij dat juist wel jouw voorkeur krijgt). Als je in onze showroom nieuwe handschoenen past, gaat dát het gevoel zijn wat je gaat behouden. De handschoenen zetten wat uit en de bandages vullen dat deel weer opnieuw op.

 

Conclusie?

Een maat van bokshandschoenen wordt meestal gekozen afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht maar los daarvan hangt het ook af van wat voor training je gaat doen. Zorg bij het kiezen voor een goede balans tussen comfort en bescherming en vooral ... laat je goed adviseren bij speciaalzaken zoals Sepai Sports waar je ook de kans hebt om meer dan 40 verschillende modellen te passen.

 

Veel trainplezier!