Dé specialist voor alle vechtsportartikelen

Alles uit eigen voorraad leverbaar

156 beoordelingen

Wat heb ik nodig om te gaan (kick)boksen?

12 juni 2019 | Advies, Boksen

Je hebt een vriend of een vriendin in je omgeving die sinds kort aan het (kick)boksen is en dat lijkt je ook wel wat. Héél slim overigens want (kick)boksen is één van de meest complete workouts die je kunt hebben. Oh ja, even ter verduidelijking … kickboksen of thaiboksen is wereldwijd gezien een beetje hetzelfde. Er zijn wel verschillende federaties en in iedere federatie gelden er andere regels maar in principe valt dit allemaal onder dezelfde noemer.

Dus je gaat (kick)boksen of misschien heb je het niet zo voor die impact en hou je het bij bokszak trainingen waarbij je enkel een bokszak er stevig van gaat langs geven. Maar wat heb je hier nu allemaal voor nodig.

Hier even een kort overzicht.

 

Bokshandschoenen

Logisch natuurlijk en waarschijnlijk zowat het belangrijkste item wat je moet gaan aanschaffen. Je vuisten en polsen krijgen namelijk best wel wat te verduren tijdens deze workouts dus die ga je in de eerste plaats goed moeten beschermen.

Zorg er voor dat je een bokshandschoen kiest die je voldoende steun geeft en je hand goed stabiliseert. Niets zo slecht voor je handen dan een bokshandschoen te dragen die véél te groot is, waardoor je hand als het ware zwemt in de handschoenen.

Zorg ook dat je een goede maat kiest van bokshandschoenen. Deze maten worden niet uitgedrukt in small, medium of large … maar in oz (ounce). Het gewicht van een handschoen dus. Hoe zwaarder je zelf bent, hoe zwaarder de handschoen moet zijn. Zwaarder wil zeggen, meer vulling … Dus meer bescherming voor zowel jezelf, als je tegenstander. Meer uitleg hierover geven wij uiteraard graag in onze showroom.

Een leuk kleurtje kiezen voor je bokshandschoenen is natuurlijk héél cool en hip, maar zorg in de eerste plaats dus voor handschoenen die doen waarvoor ze bedoeld zijn … jouw vuisten steun en bescherming geven tijdens de stevige workouts.

 

Bandages

Wil je graag nog wat extra steun voor je knokkels en pols, of heb je heel erg last van zwetende handen en vind je dit maar vies … Dan neem je er ook een setje bandages bij. Deze heb je al vanaf € 5,00 en gaan je middenhandsbeentjes extra beschermen en ook het zweet absorberen. Dat zweet gaat dan al niet meer 100% in je handschoenen trekken … wat de levensduur van je handschoenen ook weer wat verlengd.

 

Enkelkousjes

Niet alleen de handen, maar ook je voeten en enkels krijgen wel wat te verduren tijdens het sporten. Daarom zijn elastische enkelkousjes zeker geen overbodige luxe. Wat bandages voor je vuisten en polsen doen, doen de enkelkousjes namelijk voor je enkel … stabiliseren om blessures te vermijden. Zorg er voor dat je een juiste maat neemt. Niet te groot, maar zeker ook niet te klein. Tijdens het sporten gaat je bloedsomloop verhogen en door het opwarmen van je lichaam gaan je voeten wat opzwellen. zorg dus dat je enkelkousen niet alle bloedstroming in je voet gaan afknellen.

Hou je het bij bokszak trainingen, dan is nu eigenlijk heel je uitrusting qua bescherming compleet. Zorg uiteraard nog dat je een comfortabel broekje/short/legging aanhebt en ook qua shirt adviseren we iets wat goed “ademt” tijdens het sporten. Maar in principe heb je dus alle bescherming nu wel voorhanden.

 

Scheenbescherming

Kickboksen … de naam zegt het natuurlijk al zelf. In tegenstelling tot boksen ga je hier ook flink met je benen aan de slag en wordt er stevig op los getrapt.

Het heeft geen enkele zin om de bad boy (of bad girl) uit te gaan hangen en er van uit te gaan dat je die bescherming niet nodig hebt omdat je “hard” wil worden. Er zitten maar weinig spieren om je schenen heen die je kunnen beschermen tegen blessures, dus zorgt er best voor dat je dit compenseert door goede scheenbeschermingen.

Je kan hier kiezen voor niet voorgevormde beschermers, meestal gemaakt uit katoen of polyester. Deze zijn vooral qua prijs heel interessant aangezien je deze al hebt voor € 14,50.

Het beste is echter om te kiezen voor reeds gevormde (kunst)lederen scheenbeschermers. Niet alleen zal de pasvorm hier een pak beter zijn, waardoor de beschermers minder gaan bewegen, maar ook de bescherming zelf gaat er een pak op vooruit. Waar de katoenen beschermers bijvoorbeeld slechts een dunne padding hebben uit één enkele laag, zullen deze (kunst)lederen modellen meestal 2 lagen bescherming hebben, of in sommige gevallen zelfs 3 lagen.

Het spreekt dus voor zicht deze het allerbeste zijn om je geen zorgen hoeven te maken over blessures. Deze laatste modellen hebben we al voor je vanaf € 39,99

Bij het kiezen van de juiste maat, moet je er goed op letten dat de bovenkant van de kniebescherming onder je knieschijf blijft en dat het voorste stuk van de wreefbescherming niet gaat irriteren aan je tenen.

Om dus zeker te zijn dat je een bescherming hebt die helemaal bij je past, raden we aan om even langs te komen in onze showroom. Als je toch online wil bestellen via onze webshop kun je ons altijd contacteren voor een juist advies op maat.

 

Mondbescherming

Het is natuurlijk niet te hopen dat je heel wat gaat incasseren op je gezicht, maar (kick)boksen blijft natuurlijk een contactsport en dan is het aan te raden om een goede mondbescherming te dragen. Een mondbescherming (of ook wel een bitje genoemd) is er niet alleen om je tanden te beschermen, maar ook om je kaakgewricht goed te stabiliseren en op die manier vervelende blessures te vermijden.

Zoals je op onze webshop misschien reeds gezien hebt is er ook hier héél veel om tussen te kiezen. Waar begin je dan?

Wel, heel eerlijk. In principe doet een bitje van € 4,99 zeker zijn werk. En er zijn zelfs klanten die hun hele leven lang met dit soort bitje zullen blijven sparren. Qua bescherming kan dit dus zeker een hele goede basisbescherming geven.

Wat is het verschil dan met een bitje van bijvoorbeeld Shock Doctor of Venum. Wel, deze bitjes hebben vaak een véél compactere pasvorm waardoor de bescherming minder snel zal uitvallen in je mond tijdens het sporten, maar ook geven deze een extra padding (dus bescherming) voor je kaakgewrichten. Hoe dikker de achterkant aan je kiezen is, hoe beter de demping en hoe minder schokken er naar je hersenen zullen doorgestuurd worden.

Daarnaast zijn er uiteraard ook nog de gel-bitjes van Shock Doctor. Deze mondbeschermingen behoren zowat tot de beste bitjes ter wereld. Ze zijn volledig gemaakt uit een zeer specifieke silicone gel en door ze gaan op te warmen in koken water (99% van onze bitjes zijn trouwens allemaal warmwaterbitjes) gaan ze zorgen dat de vorm van je tanden 100% gekopieerd wordt in je bescherming.

Warmwaterbitjes zei je? Ja precies. Al onze bitjes, met uitzondering van de Schok Doctor monbescherming voor beugels, moeten klaargemaakt worden in koken water. Door het kokende water zal het bitje malser gaan worden. Als we dan na (meestal) 40-50 seconden de beschermer in onze mond plaatsen en stevig gaan bijten, worden de tanden in het bitje geduwd en gaat de vorm van je mond nadien helemaal terug te vinden zijn in het bitje. Dit optimaliseert dus de pasvorm.

Meer advies geven we graag in onze showroom.

 

Kruisbescherming

Zowel mannen als vrouwen dragen als laatste ook nog kruisbescherming. Voor mannen is hier echter de keuze veel uitgebreider dan voor vrouwen (sorry ladies).

Ook hier geldt weer hetzelfde als bij de mondbeschermingen, een Topfighter Combat van € 14,99 doet zeker en vast zijn werk maar gaan we naar de kruisbeschermingen van Venum of Shock Doctor ga je op alle vlakken heel wat gradaties omhoog.

Niet alleen zal de bescherming beter worden. Hierbij hebben we het dan over een vaak hardere plastic, of zelfs een plastic bescherming met nog een extra hardere plastic cover er overheen. Maar ook de pasvorm wordt een pak comfortabeler. De meeste kruisbeschermingen van Venum en Shock Doctor zijn volledig met zachte rubber afgeboord waardoor je de beschermer minder zult voelen drukken in je lies.

Let bij het kiezen van de juiste kruisbescherming vooral op dat de elastische band goed aansluit rond je middel, en dat ook de cup zelf niet gaat irriteren.

Je kan in onze showroom alle modellen komen passen om te kijken wat het beste bij jouw wensen past. Heb je liever advies via de mail/messenger/telefoon? Dat kan uiteraard ook. Wij staan graag voor je klaar.

 

Zo! Dat was ongeveer het rijtje wel van alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan bij je nieuwe uitdaging. Vergeet als laatste zeker en vast je coach/trainer niet op de hoogte te brengen als je eventuele blessures (gehad) hebt. Hij zal misschien sommige oefeningen voor je aanpassen of je extra in de gaten houden om je techniek te verbeteren!

Maar in ieder geval super dat je je gaat begeven in de wereld van de vechtsporten. De tijd dat deze sporten enkel maar bedoeld waren voor de stoere vechtersbazen die in het weekend in de kroeg wat grote woorden gingen verkopen, is ge-luk-kig helemaal achter ons gebleven. Mannen, vrouwen, kinderen, artsen, psychologen, oma’s en opa’s … iedereen kan aan de slag in een (kick)boksschool en wij van Sepai Sports kunnen dit uiteraard alleen maar stimuleren.

Héél veel trainplezier en hopelijk zien we jullie binnenkort een keer in onze showroom te Mol.