Dé specialist voor alle vechtsportartikelen

Alles uit eigen voorraad leverbaar

374 beoordelingen

Wat zit er in een bokshandschoen?

4 november 2022 | Tips & Tricks

Wat zit er in een bokshandschoen?

Dat handschoenen gemaakt worden uit kunstleder of leder en dat dat een groot deel van de prijs bepaalt, dat weten jullie allemaal al wel. Maar hoe komt dat de ene lederen handschoen € 90 kost, en dat een andere lederen bokshandschoen aan € 250 geprijsd staat? Die prijs wordt grotendeels bepaald door het soort van padding aan de binnenzijde.

De padding is waarschijnlijk wel het allerbelangrijkste kenmerk van een bokshandschoen en iets waar je toch wel wat over moet weten alvorens je een aankoop doet. Je kunt namelijk wel de mooiste en meest exclusieve handschoen gekozen hebben ... maar als je handschoenen een waardeloze padding hebben, zul je waarschijnlijk nog steeds niet tevreden  zijn over je aankoop.

 

Soorten padding?

 

Er zijn in grote lijnen twee belangrijke manieren waarop een padding gemaakt wordt :

 

 

Injected Machine Mould Foam

 

Bij een Injected Machine Mould Foam (of IMMF) wordt er als het ware een mal gemaakt in een bepaalde vorm waarin schuim gespoten wordt. Op deze manier krijg je een padding die uit één geheel bestaat en waarbij iedere uiteindelijke foam er idientiek hetzelfde komt uit te zien.

Deze manier van padding maken is qua kostprijs héél erg voordelig en wordt dus vaak gebruikt bij de goedkopere bokshandschoenen. Je herkent de IMM-foam aan zijn bolle uiterlijk en de foam is over het algemeen ook harder, hoewel er soms wel een verschil kan zijn in hardheid.

Handschoenen met dit soort van padding, zien er vaak wel erg goed uit qua opbouw omdat de vooraf gemaakte mal altijd zal zorgen voor een mooi afgewerkt product.

Aan de dikste zijde (vooraan de handschoen) is een IMMF doorgaans tussen de 40mm en 50mm dik. 

 

 

Multi Layered Foam of Hand Mould

 

De naam doet het al voorspellen ... Bij een Multi Layered Foam worden er verschillende soorten van padding gebruikt die op mekaar gelegd en gelijmd worden. Op deze manier krijg je een handschoen waarbij kan gekozen worden tussen paddingen met verschillende soorten van hardheden ... and this is where the magic happens!

Op deze manier kan er eindeloos gevarieerd worden met soorten van foam die gebruikt worden en waar deze geplaatst worden. Zachte padding binnenin met een hardere padding aan de buitenzijde? Of liever ook een zachte padding aan de buitenzijde om het gevoel van je impact niet te verliezen? Verkies je een memory foam aan de binnenzijde die er voor zorgt dat de padding ieder detail van je hand gaat opnemen?

Het spreekt voor zich dat deze manier van padding maken arbeidsintensiever is, en dus ook duurder

 

Keuzes?! 🤪

 

Zo, dat weet je dan weer! Maar nu? Welk soort van padding kies ik? Dat is natuurlijk het moeilijkste gedeelte en hier is geen standaard advies over te geven. Want kiezen tussen de levensduur van kunstleder of leder is makkelijk ... maar hoe een bokshandschoen aanvoelt en hoe jij dit ervaart, is héél erg persoonlijk.

We geven je wel graag wat tips mee ...

Voor de gemiddelde (beginnende) recreatieve  vechtsporter, is een IMM-foam meer dan voldoende. Je krijgt een perfect gevormde handschoen in de plaats en een padding die op termijn goed zijn hardheid zal behouden. Doe je bijvoorbeeld recreatief aan bokszaktraining zijn dit soort paddingen zelfs onze voorkeur. Combineer deze vulling dan nog eens met een lederen buitenzijde en je krijgt een bokshandschoen die prijs/kwaliteit héél erg interessant wordt.

Ben je al wat gevorderd en ga je wat harder stoten of intensiever sparren? Dan raden we een IMM-foam weer eerder af. Deze padding is vaak véél te hard om intensief met je partner aan de slag te gaan en je zult serieus inboeten op vlak van bescherming ... zowel voor jezelf als voor je tegenstaander.

Als gevorderde vechtsporter of iemand die meteen wel voor een betere kwaliteit wil gaan, is dus een multi layered foam the way to go

Houd rekening dat (bijna) ieder model in ons assortiment met een multi layered padding, een andere soort van samenstelling heeft en dus ook een andere pasvorm zal hebben. 

 

online Filters gebruiken

 

Omdat iedere klant vaak ook een andere voorkeur heeft qua pasvorm en een andere wens heeft op vlak van levensduur, hebben we op onze website filters ingebouwd om op die manier makkelijker tot een bepaalde keuze te komen.  Je kunt op onze pagina voor bokshandschoenen filters gebruiken voor de volgende voorkeuren :

  • Merk
  • Maat (2oz, 4oz, 6oz, ... )
  • Materiaal (PU, Skintex, Leder, ... )
  • Padding (IMMF of Multi Layered)
  • Sluiting (Velcro of veters)
  • Pasvorm (Strak, normaal of ruim)
  • Kleur
  • Prijsklasse

 

Vragen?

 

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk? Stuur ons dan zeker een berichtje. Je kunt ons vlot bereiken via de groene WhatsApp knop onderaan deze pagina en we helpen je uiteraard graag verder.